دریافت استاندارد HACCP
دریافت استاندارد HACCP (سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت مواد غذایی)
اگر بهعنوان یک کارآفرین، کارمند یا همکار میخواهید به بخش مواد غذایی نزدیک شوید، باید بدانید HACCP چیست و چرا برای فعالیتهایی که در زنجیره تولید و توزیع غذا و نوشیدنی قرار میگیرند، اهمیت دارد. دانستن قوانین بهداشت و ایمنی مواد غذایی یک نیاز ضروری برای تمام مشخصات و چهره هایی است که با مواد غذایی در تماس هستند از کشاورزان گرفته تا کسانی که مسئولیت حمل و نقل را بر عهده دارند.
بدیهی است که میزان دانش و تحلیل عمیق موضوع با توجه به مسئولیت ها متفاوت است. برای مثال، مدیر صنعت ملزم به داشتن دانش متفاوت، میتوانیم بگوییم عمیقتر از دانش عمومی است که برای کارمندی که غذا را کنترل نمیکند، لازم است. مجموعه دانا سنجش یکی از مراکز معتبر در ایران است که در زمینه آموزش ایزو اصفهان ، مشاوره ایزو 17025 ، دریافت انواع ایزو و … خدمات رسانی انجام می دهد. اگر خواهان کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و دریافت انواع ایزو ها هستید، می توانید جهت دریافت مشاروه به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید و با شماره های درج شده تماس حاصل فرمائید.
استاندارد HACCP چیست؟
HACCP مخفف Hazard Analysis and Critical Control Point System است و یک سیستم ایمنی مواد غذایی است که از به خطر افتادن ایمنی مواد غذایی جلوگیری می کند. تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی که در سراسر جهان با نام اختصاری HACCP شناخته می شود و مجموعه ای از فرآیندهای کاری است که برای جلوگیری از خطرات و تضمین ایمنی مواد غذایی طراحی شده است. از زمان ظهور آن در پایان دهه 50، این محصول تکامل یافته و خود را به عنوان یک استاندارد مهم تثبیت کرده است که اکثر استانداردهای بخش مواد غذایی را در خود جای داده است، به همین دلیل داشتن نرم افزار HACCP مهم است.
HACCP به روشی منطقی و مسئولانه، مراحلی را که باید برای تضمین ایمنی مواد غذایی در یک فرآیند خاص دنبال شود، تعیین می کند. این بر اساس هفت اصل است که با تجزیه و تحلیل خطراتی که می تواند بر هر فرآیند و مرحله تأثیر بگذارد آغاز می شود و با ایجاد اقدامات پیشگیرانه ادامه می یابد. شناسایی نقاط بحرانی و حدود آنها و سیستم نظارت، تأیید و بهبود مستمر. این روش توسط استانداردهای دیگری استفاده می شود که متعاقباً به عنوان بخش مهمی از سیستم پیشگیری و ایمنی مواد غذایی ظاهر شد.
برای کار در صنایع غذایی، قانون مستلزم کسب گواهی HACCP است
این گواهینامه ای است که با شرکت در دوره ای قابل دستیابی است که نشان دهنده داشتن دانش مربوط به میکروبیولوژی، حفظ مواد غذایی، بهداشت سازه ها / تجهیزات و به طور کلی تمام جنبه های مربوط به موضوع “بهداشت مواد غذایی” چه از نظر جهانی و چه داخلی است.
بیایید به جزئیات بیشتری در مورد این موضوع بپردازیم و سعی کنیم دقیقاً بفهمیم که مخفف HACCP چیست، اهداف و حوزه هایی که به آن مربوط می شود چیست.
مزایای نرم افزار HACCP
مزیت اصلی کاهش شدید خطرات مرتبط با فعالیتی است که شامل کار با غذا است. همچنین به شرکتها این امکان را میدهد که نشان دهند در صورت موثر شدن مشکل ناشی از یک خطر، از آنجایی که ریسک هرگز صفر نیست، شرکت میتواند نشان دهد که اقداماتی که معمولاً اعمال میکند علیرغم تحقق رخ داده، کافی هستند. از این رو اهمیت نرم افزار HACCP می باشد.
با توجه به دستورالعمل ها، اصول زیر باید رعایت شود تا یک برنامه خود پایش ایمنی مواد غذایی ایجاد شود:
شناسایی خطرات ذاتی در فرآیندهای مختلفی که مواد غذایی در معرض آن قرار می گیرند. هدف از این نظر پیشگیری، حذف و یا در بدترین حالت کاهش هرگونه «خطر» است.
شناسایی نقاط کنترل بحرانی (CCP) و مراحلی که امکان مداخله برای پیشگیری، حذف یا محدود کردن خطر وجود دارد.
تعریف حدود پذیرش خطرات موجود در چارچوب CCP.
تعریف روشهای نظارت بر سلامت.
تهیه راه حل های اصلاحی در صورت لزوم.
تعریف روش های تأیید با هدف نظارت بر اثربخشی و عملکرد صحیح راه حل های اتخاذ شده.
تهیه اسناد مربوط به شرکت (ماهیت و اندازه) و طرح HACCP.
گیرنده استاندارد HACCP چه کسانی هستند؟
مانند سایر استانداردهای کیفیت و ایمنی مواد غذایی ( ایزو 22000 ، گواهینامه FSSC 22000 ) گیرندگان، شرکتها و سازمانهایی هستند که با غذا یا به عنوان فعالیت اصلی خود کار میکنند یا به صورت مکمل آن را دارند. در ابتدا این شرکتها بودند که به طور داوطلبانه این سیستم های تحلیل خطر را ایجاد کردند و در حال حاضر این سازمانهای بهداشتی و مشتریان و مصرفکنندگان هستند که خواستار حفاظت از این سیستمها هستند.
راهنمای HACCP
قانون ایمنی مؤسسات پذیرایی، کافهها، بستنی فروشیها، پیتزا فروشیها، شیرینی فروشیها، شرکتهای پذیرایی، عمده فروشان، فروشندگان خیابانی، تولیدکنندگان اولیه و هر کسی که با غذا و نوشیدنی سر و کار دارد را موظف میکند تا یک کتابچه راهنمای خودکنترلی تهیه کنند.
خیلی ساده تر، مجموعه ای از اسناد است که در طول بازرسی در اختیار نهادهای کنترل قرار می گیرد. دفترچه راهنما باید حاوی کلیه اطلاعات مربوط به برنامه بهداشتی و ایمنی باشد که توسط شرکت بر اساس سیستم HACCP اتخاذ شده است.
از آنجایی که هر شرکت دارای ویژگی های ساختاری و تولیدی متفاوتی است، مستندات باید مطابق با نوع فعالیتی باشد که انجام می دهد. بنابراین دستورالعمل نمی تواند استاندارد باشد، بلکه باید اندازه گیری شود. این کتابچه راهنمای کاربر همچنین باید در میان اطلاعات دیگر، تعریف نقش ها و مسئولیت ها، شرح محصولات، نوع مواد خام مورد استفاده و برنامه ریزی مربوط به آموزش پرسنل را نشان دهد.